Volautomatische pallet dispenser

ATS Groep Machinebouw op maat Material Handling

Verschillende pallettypes simultaan invoeren

Voor een internationale speler in de chemische sector werd een volautomatische pallet dispenser ontwikkeld. Belangrijk hierbij was dat het project na installatie bij de klant onmiddellijk voor 100% functioneel moest zijn. Door de installatie eerst bij ATS op te bouwen, konden de operatoren, ploegbazen en onderhoudstechniekers van de klant ook bij ons opgeleid worden. Hierdoor zijn de werknemers al volledig met de machine vertrouwd nog voor de machine bij de klant in dienst genomen wordt. Bijkomende voordeel is dat de ombouwtijd bij de klant in een recordtempo kan gebeuren: er moeten slechts enkele weken voorzien worden voor het bouwen, testen en indienstname ter plaatse.

Functionaliteit installatie

Via 4 afzonderlijke invoerbanen kunnen tot 5 verschillende pallettypes simultaan in de installatie ingevoerd worden op, soms heel slecht gestapelde, stapels palletten. Indien de aangevoerde palletten van kunststof zijn, worden deze onmiddellijk naar bufferstations doorgevoerd. Indien de palletten van hout zijn, moet er eerst een bodemkarton op de pallet gelegd worden, dit karton moet opengeduwd worden, er moet een inlegkarton in geplaatst worden en vervolgens moet alles tot een stevig geheel geniet worden. De afgewerkte palletten kunnen vervolgens ook naar een bufferstation gebracht worden. Op deze manier zijn er altijd voldoende palletten voorhanden om op korte tijd de volgende installatie in het proces van verschillende soorten afgewerkte palletten te voorzien.

Uitdagingen

De grote uitdaging in dit project zit vooral in de grote flexibiliteit: de keuze van palletten in de buffers is volledig onafhankelijk van de keuze van palletten op de invoerbanden. Om dit te kunnen garanderen werd gekozen om een robot op een track te plaatsen en deze de palletten van de invoerbanen naar de buffers te laten vervoeren.

Een tweede robot werd ondersteboven aan een portaal gehangen. Deze robot duwt de hoeken van de kartons uit en niet het karton vervolgens, op volledig vrij gekozen plaatsen, vast op de pallet.

Naast de flexibiliteit vormde ook de complexiteit een uitdaging. Complex, omdat deze installatie volledig automatisch, zonder operatorinterventies, draait.

ATS Robotica
ATS Robotica
ATS Groep elektro mechanica robot
ATS Groep elektro mechanica robot
ATS Mechatronica
ATS Mechatronica

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?