Volvo Car Gent

ATS Machinebouw

Wanneer productie op wieltjes moet lopen.

Met 6.500 medewerkers is Volvo Car Gent de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen. In 2019 rolden er meer dan 200.000 wagens van de transportband. Elk van de onderdelen van die wagens wordt op precies het juiste moment en op de juiste sequentie aangeleverd aan de assemblagelijn, zo ook de wielen. Om deze wielen op een ergonomische en betrouwbare manier tot bij de operator te brengen, werkte de BU Machinebouw van ATS Groep een wielmontageconcept uit. Resultaat: een serieuze besparing in kosten en stilstandtijd.

Klant:Volvo Car Gent
Expertise:Machinebouw, Conceptengineering, Automatisering, Elektrische bekabeling, Bordenbouw
Locatie:Gent
Uitvoering:2019 – 2020

Alle handelingen in één sturing

In het verleden werd al een concept uitgewerkt, maar dit concept was door slijtage ondertussen aan vervanging toe. In het verleden werden de wielen losgelaten van de installatie door de zwaartekracht het werk te laten doen. In tegenstelling tot toen werd nu een ander concept voorgesteld waarbij de wielen het volledige traject geklemd worden. Tijdens het traject worden ze ook geroteerd en de wielen worden uiteindelijk rustig op de perfecte positie afgeleverd. Het grote voordeel is dat de operator ze enkel nog over de as moet schuiven en vast zetten. Gemakkelijk en ergonomisch! Nadat het wiel de juiste positief heeft, komt de verschroever erbij om de wielen vast te zetten.

ATS Machinebouw wielmontageconcept

Centimeterwerk

De grote uitdaging in dit project zat vooral in de beperkte ruimte die beschikbaar was langs de productieband.

“Het was centimeterwerk om de wielliften, die we elk in drie stukken hadden opgebouwd en getest in ons atelier ter plaatste samen te stellen. Zeker gezien de tijdsdruk die er was. De verschroevers deden al hun intrede in de productie in de zomer van 2018. De wiellift zelf kwam pas later aan de beurt in de Kerstperiode van 2018. Op minder dan tien dagen moest de oude eruit, de nieuwe erin, de kast uitgebreid en geconverteerd worden en alles perfect op elkaar geprogrammeerd zijn volgens de standaarden die Volvo voorschrijft. Gelukkig konden we hierbij rekenen op de nodige steun van de andere business units van ATS.” Jurgen De Groote, BU Manager ATS Machinebouw.

Flexibiliteit en een goede verstandhouding waren cruciaal, van in het begin van het project bij het samen uitwerken en verfijnen van het concept tot in de uitvoering onder tijdsdruk. Door de geslaagde samenwerking zijn we op één body pitch van twee operatoren aan weerszijden van de transportband kunnen overschakelen naar één. Bovendien heeft de operator nog tijd over en er een extra taak bijnemen. Een ongelofelijke kostenbesparing die bovendien gepaard gaat met een veel duurzamere installatie en dus minder productiestilstand.” Jan Demaecker, Equipment Engineer Volvo Car Gent.

ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw
ATS Machinebouw

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?