Verbeken Transport

ATS Groep transformeerde voor Verbeken Transport in Dendermonde een magazijn tot warme kamer waar bier kan nagisten in de fles. ATS stond in voor de technieken en de automatisering die de zeventien warmtepompen feilloos aanstuurt voor een stabiel klimaat. De gehele installatie draait op groene stroom.

Eigen windmolen

Verbeken beschikt over een eigen windmolen met een vermogen van 4.000 MWh per jaar. Die investering stelt Verbeken niet alleen in staat om het eigen verbruik op te vangen, maar ook om de resterende energie ten dienste van zijn klanten te stellen. Van Goethem: “Vorig jaar in september kwam Brouwerij Bosteels bij ons aankloppen. Ze zochten een betrouwbare partner om de opslag van Tripel Karmeliet te verzorgen. Tripel Karmeliet moet direct na het bottelen kunnen hergisten op de fles. Het bier moet gedurende een periode van drie tot vijf weken op een constante temperatuur van 25 °C gehouden worden. Verder moet de vochtigheid beperkt blijven, zodat de etiketten op de flesjes niet beschadigd raken.”

“De partners die een dergelijk huzarenstukje kunnen realiseren zijn dun gezaaid. Met de keuze voor ATS, kozen we voor het voorstel dat de meest integrale en betrouwbare oplossing bood.”

Filip Van Goethem, Verbeken Technics

Warme kamer op groene energie

Verbeken Transport beschikte zowel over een magazijn met ruimte voor 2.500 palletplaatsen als groene energie. Om van die oppervlakte van 3.600 m² een warme kamer te maken die betrouwbaar waakt over de voorwaarden die de klant stelt, koos men voor ATS Groep. Van Goethem: “De partners die een dergelijk huzarenstukje kunnen realiseren zijn dun gezaaid. Met de keuze voor ATS, kozen we voor het voorstel dat de meest integrale en meest betrouwbare oplossing bood.” Het werd een samenspel tussen de divisies Technics en Smart Building Solutions die er op acht weken tijd in slaagden om de warme kamer te realiseren. De oplossing bestond uit zeventien identieke warmtepompen met elk een vermogen van 25 kW die kunnen warmen in de winter en koelen in de zomer. Dany Merckx, projectmanager ATS Technics legt uit waar de uitdagingen zaten: “De palletten worden drie hoog gestapeld. Het is zaak dat de warmte even goed tot aan elk flesje geraakt. Door de plafondhoogte van 8,5 m was het echter technisch complex om over alle luchtlagen heen dezelfde temperatuur te verkrijgen.”

Zeventien warmtepompen voor koelen, verwarmen en ontvochtigen

Voor een goede energie-efficiëntie moest de basis goed zitten. Van Goethem: “De hal werd opgesplitst in twee delen. De warme kamer enerzijds en anderzijds een koude opslagruimte waar de palletten dan wachten op verder transport. De ventilatieopeningen werden gesloten, er kwam een nieuwe betonnen vloer, 8 cm vloerisolatie en dakisolatie.” Dan was het aan ATS Technics. “De dimensionering van de warmtepompen die ook instaan voor het ontvochtigen gebeurde in nauwe samenspraak met Bosteels, zodat we de juiste drempelwaarden voor ogen hadden. We kozen voor lucht-luchtwarmtepompen, omdat ze goed presteren onder variërende omstandigheden, buiten op het dak staan en geen bijkomende investeringen vergen.” Daarnaast kwamen er ventilatoren in het magazijn. “Zij zorgen ervoor dat elke tien minuten alle lucht in de ruimte circuleert. De bestaande aardgasketel hebben we behouden om een hybride manier van werken te creëren. Verbeken kan zo altijd de economisch en ecologisch meest rendabele oplossing kiezen”, vat Merckx samen.

Automatisch geregeld in Priva

Vervolgens was het zaak voldoende controlepunten te voorzien, om de controle van de temperatuur en vochtigheid te kunnen automatiseren. In totaal kwamen er 121 meetpunten voor temperatuur, verspreid over drie luchtlagen en twee meetpunten voor vochtigheid. Alle gegevens worden samengebracht in het gebouwbeheersysteem Priva dat dan via Modbus de warmtepompen individueel kan aansturen of indien nodig de aardgasinstallatie kan aanschakelen. Hiervoor kon ATS Technics rekenen op de ondersteuning van ATS Smart Building Solutions. Accountmanager Juan Meulenberg: “De demo overtuigde Verbeken meteen. Ze krijgen immers een zeer gebruiksvriendelijk zicht op hoe hun installatie functioneert met alle mogelijkheden voor rapportage of historische trendanalyse. In dit geval een belangrijke plus, want zo kunnen ze Bosteels de nodige garanties bieden over de stabiliteit van de temperatuur en de vochtigheid. Verder hebben we in samenspraak de nodige alarmen geprogrammeerd, wanneer er regeltechnisch moet worden ingegrepen, zodat het voor hen kinderspel wordt om de installatie te beheren.”

“Wat het team van ATS binnen een zeer kort tijdsbestek heeft neergezet, mag gezien worden.”

Filip Van Goethem, Verbeken Technics

Flexibiliteit en snelheid van werken

Van Goethem is bijzonder onder de indruk van het geleverde werk. “Wat het team van ATS binnen een zeer kort tijdsbestek heeft neergezet, mag gezien worden. Halverwege december waren we eigenlijk al aan het proefdraaien. Iedereen heeft zich werkelijk dubbel geplooid heeft om deze moeilijke opdracht tot in de puntjes af te werken. En met resultaat, want we hebben sinds de opstart geen problemen meer gekend.” Een geslaagde samenwerking dus die wat Van Goethem betreft naar meer smaakt. “Er is nog ruimte op de site om een dergelijke warme kamer voor andere klanten op poten te zetten. Met alles wat we uit dit project geleerd hebben, geloven we dat we de energie-efficiëntie zelfs nog beter kunnen krijgen. We willen ook leren uit de data die we nu aan het capteren en loggen in Priva zijn. En misschien kunnen we met de installatie van een batterij de injectie van de reststroom verder optimaliseren.” Genoeg stof dus tot nadenken. Misschien bij een frisse Karmeliet?

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?