Balta

Vlotte vervanging PLC’s garandeert Balta zekerheid

Bij de vestiging van Balta te Avelgem verving ATS onlangs de PSS 3000 PLC’s van Pilz door hun opvolger, de PSS 4000.

De toestellen hadden een levensduur van bijna 2 decennia. Dankzij de vlotte samenwerking met Pilz en Balta was de vervanging op nauwelijks een weekje geklaard.

KlantBalta
EindklantBalta
LocatieAvelgem
Uitvoering2020

Balta is een toonaangevende producent van vloerbekleding uit textiel. Het beursgenoteerde bedrijf telt wereldwijd 3.838 medewerkers, produceert in negen vestigingen en exporteert zijn producten naar 136 landen wereldwijd. In de vestiging in Avelgem – een uit de kluiten gewassen productiefaciliteit van 141.500 m² – wordt onder andere de Balta Home lijn gemaakt, een gamma machinaal geweven karpetten uit alle mogelijke ontwerpen en kleuren.

De installatie in Avelgem voor de verwerking van bobijnen is zeer robuust en heeft al vele jaren op de teller. Net als de stuurkasten en de componenten daarin, zoals de PLC van Pilz van het type PSS 3000. Ondanks die feilloze werking wilde Balta een update uitvoeren naar de nieuwe PSS 4000 omdat de beschikbaarheid van de wisselstukken in de toekomst een probleem zou kunnen vormen.

ATS verving in totaal 12 PLC’S. De belangrijkste aangesloten veiligheidsinrichtingen waren voornamelijk de noodstopknoppen, 11 veiligheidslichtgordijnen en veiligheidscontacten. In totaal gaat het om een paar honderd I/O’s.

Wilfried Salomez is onderhoudscoördinator van de productiefaciliteit in Avelgem: “We richtten ons tot ATS om het project te begeleiden. We zijn bekend met elkaars werkwijze en ondertussen groeide ATS uit tot onze geprefereerde partner voor dit type projecten. Bovendien hebben ze een nauwe samenwerking met Pilz, wat voor het project in Avelgem een duidelijke meerwaarde betekende.”

De programmering van de nieuwe PLC’s  was inhoudelijk een overname van het bestaande programma, maar werd volledig vanaf 0 opnieuw opgebouwd om conversiefouten te vermijden en om consistent te zijn met de nieuwe programmeeromgeving. Dat verliep in samenwerking met partner Pilz, die opleiding en ondersteuning gaf bij de programmering.

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?