Huwelijk tussen oud en nieuw zorgt voor meer beschikbaarheid en veiligheid
Oud wil daarom niet zeggen versleten. Modulyss liet zijn veertig jaar oude latexlijn ombouwen door ATS om te winnen aan beschikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Want ook de sturing van de branders voor het droogproces kreeg een upgrade om een veilige werking te garanderen. Kortom, het hart van de productie is weer helemaal state-of-the-art geworden.
De zachte vloerbekleding van Modulyss vindt zijn weg over de hele wereld. Sinds de oprichting in 2010 maakt het bedrijf met hoofdkwartier in Zele er een erezaak van om ruimtes te herdefiniëren. Het doet dat met unieke en hoogwaardige tapijttegels die een toonbeeld van duurzaamheid zijn maar ook de akoestiek verbeteren door maximaal gebruik te maken van geavanceerde vezeltechnologie. Dankzij de waaier aan kleuren, dessins en texturen bieden de tapijttegels eindeloze creatieve mogelijkheden. De voornaamste productiemethode die Modulyss daarvoor toepast is tuften. Een techniek die eigenlijk een vergelijkbaar principe hanteert als een naaimachine: poolgaren worden met een naald door een ondergrond geprikt. Maar in plaats van dat vast te zetten worden er lussen gevormd. Tijdens het tuften worden die lussen vervolgens opengesneden om tot hoogpolige vloerbedekking te komen. Een techniek die veel ruimte laat voor creativiteit. Net waar Modulyss in uitblinkt.
Latexlijn van 150m
Een van de laatste stappen in het tuftproces is het aanbrengen van een latex laag om het garen te verlijmen op een backing. “Dat zorgt voor de stevigheid die we nodig hebben bij het versnijden. In functie van de wensen van de klant gebeurt dat latexeren in één of twee lagen. Belangrijk is dat we het materiaal dan zo snel mogelijk kunnen drogen”, aldus Thijs Dauwe, Maintenance Engineer Electrical Department. De hele lijn waarin dit proces vervat zit reikt bij Modulyss zo ver als het oog kan zien. Meer dan 150 m lang en ook breder dan wat gangbaar is in deze wereld. “Het maakt dat we in één run dubbel zoveel kunnen produceren en de machine enkel in de voormiddag draait”, legt Dauwe uit.
Geen wisselstukken meer
Als alles vlot loopt tenminste. De latexlijn dateert intussen van de jaren 80. Een nieuwe retrofit – een eerdere gebeurde in 2000 – moest de continuïteit van de productie garanderen. “Inbouwen van redundantie was de voornaamste drijfveer. We draaiden nog op S5. Wisselstukken waren niet meer te krijgen”, herinnert Dauwe zich. Tweede wens op het verlanglijstje: meer mogelijkheden. “Het latexeerproces vraagt om een perfecte synchronisatie van alle stappen om de kwaliteit te leveren waar wij voor staan. Bovendien zijn er verschillende recepturen in functie van de wensen van de klant. De bestaande analoge sturing op de lijn was echter moeilijk af te regelen. Bovendien vergde het al wat vakkennis om, in geval van problemen, te achterhalen wat er precies aan de hand was.”
Veiligheid kreeg topprioriteit
ATS tekende in februari 2020 een volledig nieuw concept uit voor de lijn. Het vertrouwen was er bij Modulyss. Ze hadden immers bij de collega’s van Balta al bewezen dat ze een latexlijn tot grote tevredenheid konden retrofitten. Het traject liep echter niet in één rechte lijn naar de ombouw tijdens het zomerreces in 2022. Toen er tijdens de voorbereiding een kleine brand uitbrak bij een van de branders voor het droogproces, werden de plannen grondig dooreengeschud. De ombouw van de lijn zou nu gefaseerd gebeuren, terwijl in de eerste fase ook al de sturing van de brander aangepakt zou worden om de veiligheid een niveau hoger te tillen. Dat Pilz een vaste partner is en daarenboven een specifieke gevalideerde functieblok voor branders heeft, maakte dat ATS meteen wist waar aan te kloppen.
Veilige werking
“Door de integratie van de PSSuniversal PLC-besturing kunnen we signalen veilig verwerken, maar ook in geval van problemen de juiste diagnose stellen en de juiste acties aansturen. Burner control is een complexe materie”, vertelt Pilz salesmanager Nico Declercq. “Je moet weten wat de norm voorschrijft en dat vertalen naar de praktijk. Onze ingenieurs zijn daar zelf al mee aan de slag gegaan om die standaarden in technologie om te zetten die TÜV gevalideerd is. De klant hoeft dit dus niet meer zelf te valideren. Daarnaast werd ook een veiligheidsthermostaat geïntegreerd. Loopt de temperatuur te hoog op, dan treedt er een veiligheidsfunctie in werking die de gas- en zuurstoftoevoer stopt.”
Engineering volledig, ombouw in fasen
Ook in de ombouw van de lijn was die vertaalslag van theorie naar praktijk geen evidentie: de oude, bestaande schema’s en de installatie zoals ze er stond waren niet meer 100% in overeenstemming. “Door de gefaseerde aanpak moesten we ook een manier vinden om de oude technologie die nog werkte met relais te verbinden met een state-of-the-art sturing van vandaag. De engineering gebeurde wel al voor de volledige lijn, zodat we zouden weten wat er nodig is in alle fasen van het project en hoe we alles op elkaar kunnen afstemmen”, verduidelijkt Simon Vandermersch, Business Unit Manager Automation bij ATS. De keuze viel op een DC-bus gekoppeld systeem. “Op die manier kunnen energie recupereren en verdelen over andere gebruikers.” Hoewel duurzaamheid niet de eerste bekommernis was in dit project, zal er onder meer door de integratie van deze DC-bussen, moderne IE4 servomotoren en frequentieregelaars bij de ventilatoren een stuk energiezuiniger gewerkt worden.
Lijnaandrijving optimaliseren
Een tweede element dat de complexiteit van deze ombouw de hoogte in dreef was de snelheidsregeling. Modulyss wilde de bedrijfszekerheid van zijn latexlijn omhoog, maar zonder in te boeten aan productiesnelheid. ATS Projectmanager Hans Geerinck (BU Automation): “Zogenaamde dansers zorgen er in de lijn voor dat de synchronisatie waar het materiaal wordt doorgegeven naadloos verloopt. Het was zaak die posities heel exact terug te koppelen om de snelheid te regelen en de lijn correct aan te drijven. Doordat de productie in de namiddag niet draait, hebben we heel veel op voorhand kunnen testen, zodat alles op punt stond voor de ombouw. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld een reserve drive en oude motor al aangestuurd.”
Samenwerking uit het boekje
Het resultaat mag er wezen. De eerste ombouw zorgde al voor een hogere technische beschikbaarheid. De weerstand die in het begin onder de operatoren leefde voor de verandering, sloeg al snel om. De introductie van moderne HMI naast de lijn met visualisatie uitgewerkt in Ignition maakt de lijn immers veel eenvoudiger om te bedienen. De oude pupiters waren snel vergeten. Dauwe: “Alles dat in de scope vervat zat, is er ook uitgekomen. De samenwerking is prima verlopen.” Pluimen die ATS niet op de eigen hoed alleen wil steken. “Een belangrijke sleutel in dit succesverhaal is ook de input van de technische dienst van Modulyss gebleken. Door de diepgaande kennis van de lijn, konden veel van de vragen waarmee we naar hier kwamen, meteen al opgelost worden. Dit was echt een samenwerking uit het boekje”, besluit Vandermersch.