Upgrade hydraulisch systeem ’t Kuipke

‘t Kuipke in het Citadelpark van Gent is ongetwijfeld één van de bekendste wielerpistes in België. Deze faam heeft het vooral te danken aan het baanwielrennen en de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent. Maar wist je dat achter de houten constructie ook een sterk staaltje techniek schuilgaat?

Hydraulische installatie valdeur

Twee hydraulische cilinders brengen de valdeur van de wielerpiste omhoog of omlaag. De opening tussen het bewegende deel van de piste (gemonteerd op de valdeur) en het vaste deel dient klein te zijn zodat de wielrenners er zonder hobbelen over kunnen.

Tijdens de beweging van de valdeur kan echter de ene kant van de valdeur scheef trekken t.o.v. de andere kant. Te veel scheefstand tegenover de kleine opening kan de houten wielerpiste beschadigen. Het hydraulisch systeem zorgt ervoor dat beide zijden van de valdeur synchroon bewegen en garandeert zo een minieme scheefstand – en dus een minimum aan beschadiging.

Tijd voor een upgrade

Bij de vorige installatie werd de olietoevoer naar beide hydraulische cilinders variabel gesmoord tijdens de beweging op basis van een inclinometersignaal. Omdat het systeem soms toch nog beschadiging aan de piste toebracht, kwam de vraag naar een moderner en nauwkeuriger systeem. Geen probleem voor de experten van onze Business Unit Hydraulica!

Nieuw en nauwkeuriger systeem

Het team installeerde 2 nieuwe hydraulische cilinders met een intern wegmeetsysteem. Door rechtstreeks op de cilinder te meten, is er een betere positienauwkeurigheid dan voorheen.

Er werd ook een nieuwe elektrische kast voorzien met nieuwe controllers: deze ontvangt het positiesignaal van beide wegmeetsystemen en vergelijkt ze met elkaar.

De ene cilinder staat geconfigureerd als master, de andere als slave. De controllers sturen 2 proportionele hydraulische ventielen aan zodat de slave de master cilinder zo goed mogelijk volgt. Het hydraulisch aggregaat werd daarom ook geüpdatet met nieuwe ventielen.

De controllers laten de programmatie en monitoring van een heleboel parameters toe. Op die manier is het mogelijk de positie en mate van scheefstand beter te controleren en het systeem te tunen met zaken zoals vb. een variabele bewegingssnelheid.  

Samen met een andere manier van parketbevestiging is er nu minder kans op beschadiging aan de piste. De toekomst van onze geliefde wielerevents is dus gegarandeerd!

valdeur 't kuipke gent

hydraulisch systeem valdeur 't kuipke gent

installatie hydraulisch systeem valdeur 't kuipke gent

elektrische kast hydraulisch systeem valdeur 't kuipke gent

Gerelateerde expertises

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?