Trafiroad – wegmarkeringen

Wegmarkeringen efficiënter, ergonomischer en veiliger aanbrengen

Automatisering is niet alleen prangend binnen de industrie. Ook in markeringen is het niet evident om medewerkers te vinden die het werk kunnen en willen uitvoeren. Trafiroad reikt zijn team daarom de best mogelijke middelen aan om hun job efficiënt, veilig en ergonomisch uit te voeren. Zelfs als ze daarvoor buiten de lijntjes moeten kleuren en zelf een sproeivrachtwagen moeten ontwikkelen. Gelukkig konden ze rekenen op ATS om hen daarbij te helpen.

Trafiroad is ontstaan uit het familiebedrijf van Glenn Janssens dat zich specialiseerde in signalisatie. Door een aantal overnames die nieuwe activiteiten toevoegden evolueerde het bedrijf tot de ambitieuze kmo die het op vandaag is. Met een 400-tal medewerkers wordt een omzet gerealiseerd van ongeveer 150 miljoen euro over vier pijlers: wegmarkeringen, signalisatie, bouwtechnieken en verkeerstechnieken. “Alles met betrekking tot de mobiliteit”, vat Trafiroad COO Oswald Anné het samen. “We proberen met onze diensten het verkeer beter, vlotter en veiliger te laten verlopen. En die zullen ook nodig blijven in de toekomst. Zelfs zelfrijdende wagens hebben lijnen nodig.”

Anti-slip voor asfalt

Maar Trafiroad doet meer dan alleen lijnen trekken. Het denkt ook actief mee over nieuwe producten om het verkeer veiliger te maken. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Trafigrip wegmarkeringen, een tweecomponenten epoxylijm die wordt bestrooid met diverse soorten granulaten. Dit geeft een bestaande asfaltlaag anti-slip eigenschappen. Interessant voor bochten, gevaarlijke kruispunten, brugdekken, op- en afritten, fietssuggestiestroken, verkeerswisselaars … “Daarmee brengen we het aantal ongevallen dat te wijten is aan slippen terug met 65%. Niet alleen door het innovatief karakter van ons product, maar ook door de ervaring van onze mensen om alles tot in de puntjes aan te brengen voor een duurzame werking.”

Meer oppervlakte

Trafiroad en ATS, het bleek al eerder een succesvol huwelijk. In 2005 bouwden ze al samen het eerste sproeisysteem om Trafigrip op een constante en gelijkmatige manier aan te brengen. “En om nog een beter en egalere kwaliteitsuitvoering te verkrijgen bij het uitvoeren van het werk. Ook kunnen we zo meer oppervlakte verwerken per dag”, zegt Anné daarover. Dat gebeurde dus in co-creatie. Eddy Pinto, customer manager ATS Groep. “We hebben toen onze expertises open en bloot samengelegd om tot die oplossing te komen, zij van hun product, wij van hydraulica en procestechniek. Dat heeft voor een enorme meerwaarde gezorgd”, herinnert hij zich nog goed. Als je weet dat de concurrentie anno 2024 nog altijd letterlijk met man en macht een gelijkaardig product manueel aanbrengt, dan was dat meer dan een sterk stukje pionieren. Toen het sproeisysteem echter in 2021 in panne viel bij werken in het zuiden van Frankrijk, begon Trafiroad project manager Laurens Vandecaveye na te denken over een versie 2.0. “In eerste instantie om een back-up te hebben. Maar er waren doorheen de jaren wel wat werkpuntjes naar boven gekomen ook”, lacht hij.

Co-creatie deel twee

Reden genoeg om weer met ATS aan de tekentafel te gaan zitten voor eenzelfde traject. Bovenaan het wensenlijstje stonden de twee belangrijkste verbeteringen. “Enerzijds wilden we de werkbreedte van de sproeiromp flexibeler maken, zodat we zowel een smalle fietsstrook als een breder baanvak machinaal kunnen behandelen. Anderzijds moest het moment van het mengen van de tweecomponentenlijm veranderen om het spoelsysteem te kunnen optimaliseren. Dit resulteert in minder spoelmiddelverbruik en komt het milieu ten gunste.

Dat vroeg weer om de expertise van de BU Hydraulica binnen ATS. Manager Ronald Van Haver legt uit wat ze daar precies doen. “Het gros van onze werkzaamheden omvat het bouwen van nieuwe hydraulische systemen op maat van de klant. Daarnaast staan we in voor onderhoud aan hydraulische installaties en doen we allerhande revisies. Verder distribueren we hydraulische componenten en hebben er ook een voorraad van liggen. Door onze fluïdumtechnische expertise uit de hydraulica zijn we ook niet vies om af en toe procesinstallaties te bouwen. Daar is het nieuwe sproeisysteem een mooi voorbeeld van dewelke procestechniek (verwerking lijm) combineert met hydraulica (hydrostatische rijaandrijving + hydraulische bewegingen sproeiromp).”

Mooi compromis

Hoewel de blauwdruk nog in de archieven zat, betekenden deze gevraagde aanpassingen de facto dat het team weer van nul mocht beginnen. Het begin van een ‘wedstrijdje pingpong’. Van Haver: “Het ging inderdaad de eerste vergaderingen veel heen en weer: hoe zij het zagen, hoe wij het zagen, wat werkbaar was, wat budgettair en technisch haalbaar was … Op basis van ons nieuw voorgestelde sproeisysteem en een geschatte gewichtsverdeling ervan hebben we de vrachtwagen voor een groot stuk mee helpen definiëren (hoeveel assen er nodig waren; wat de wielbasis moest zijn; welke achteras- en PTO reductie nodig was; … ). In dat stadium kwamen er al veel inschattingen en berekeningen bij kijken. Dat elke partij aan tafel goed wist waarover hij sprak, zowel Trafiroad als de vrachtwagenconstructeur en opbouwer (omkasting vrachtwagen) de firma Baetens , maakte dat we tot een mooi compromis zijn gekomen.”     

Geïntegreerd geheel van mechanica, hydraulica en elektronica

Het grootste verschil met de vorige versie? De extra elektronica, niet alleen in de vrachtwagen, maar ook in de oplossing die ATS aanbood. “Dat maakt dat je tot een volledig geïntegreerd ontwerp moet komen van mechanica, hydraulica en elektronica, waarbij elke schakel van de ketting perfect in de volgende past. Nog een reden waarom we bij ATS aan het juiste adres zaten, want ook de bordenbouw (het sproeisysteem telt een vermogenbord en vijf bedienborden), piping en de automatisering konden ze in-huis afleveren”, vertelt Vandecaveye. “Het doel voor ogen was duidelijk: zorgen dat Trafiroad efficiënter en flexibeler kon werken, volgens de meest recente veiligheidsvoorschriften en emissienormen. En dat ook onderhoud en reiniging makkelijker werd”, voegt Van Haver er nog aan toe. Zo zijn alle kritische componenten (verwarmingsketel, waterpompen, filterelementen) beter bereikbaar voor service en zorgt moderne datacommunicatie dat fouten van op afstand uitgelezen kunnen worden.

Zoektocht naar juiste tanks

Meer dan twee jaar na de eerste gesprekken heeft de sproeivrachtwagen zijn testritten achter de rug. Begin 2025 zal hij de vloot van Trafiroad officieel vervoegen. De lange adem van het project is vooral te wijten aan de tanks die moeten voldoen aan zekere wettelijke eisen om de epoxy lijm in op te slaan en op te warmen. “Door de speciale eisen die we er aan stelden, heeft die zoektocht ongeveer een jaar in beslag genomen”, legt Van Haver uit. “We hebben uiteindelijk in China een fabrikant gevonden die ze volgens de specificaties wilde maken.”

Consistente kwaliteit

Belangrijk was dan ook om dit te automatiseren, zodat de bediening eenvoudig blijft. “We wilden het werk van onze operatoren eenvoudiger en ergonomischer maken, zodat ze veiliger kunnen werken met minder problemen.

Vroeger werden fietssuggestiestroken manueel aangebracht, nu doen we dat machinaal en is elke breedte mogelijk van 0,70 meter tot 3,20 meter”, aldus Anné. Dankzij de oplossing van ATS wordt het debiet bovendien automatisch geregeld in functie van de rijsnelheid. “Is de ondergrond meer doorlatend, dan kunnen we de afgifte makkelijk bijregelen. Op die manier kunnen we een consistente kwaliteit afleveren, van de eerste tot de laatste vierkante centimeter. Een aantoonbare kwaliteit ook. Door de data te capteren, kunnen we opdrachtgevers perfect bewijzen dat het product in de juiste verhouding gemengd is en in de gewenste dikte gelegd. We zijn voorstander van meer transparantie en controle in dit soort zaken. Als het op veiligheid aankomt, mag je er de kantjes immers niet van af lopen. Het moet gewoon kloppen”, zegt Anné overtuigd.

Gerelateerde expertises

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?