McDonald’s

Visualisation ATS

Automatisering en rapportage bij McDonald’s: alle technieken aangestuurd vanaf 1 platform.

McDonald’s, wie kent hun hamburgers die overal ter wereld even heerlijk smaken nu niet? Maar wist u ook dat om de kwaliteit, productiezekerheid en duurzaamheid te bereiken die McDonald’s nastreeft ze hard inzetten op automatisering? Alles van elektriciteit, tot HVAC en zelfs het waterbeheer kan vanaf één touchscreen aangestuurd worden en opgevolgd via een unieke cloudapplicatie met dank aan Luc De Jonge nv en ATS nv.

Klant:McDonald’s
Eindklant:McDonald’s
Locatie:Meerdere McDonald’s restaurants in België
Uitvoering:2017 – heden

Luc De Jonge nv, sinds 2017 een dochterbedrijf van ATS Groep, vormt sinds de jaren negentig een vaste partner van McDonald’s België en dit voor alle elektriciteitswerken in hun restaurants. De grootste uitdaging bij deze projecten is niet de complexiteit, maar de timing. Gemiddeld zitten een 10 à 12 weken tussen de bouw van het restaurant en de opening van een nieuw hamburgerrestaurant. Dan is het belangrijk dat alle betrokken contracteren een gesmeerde ketting vormen. Vandaar dat partnerships heel belangrijk zijn.

Scope van het project: automatisering voor efficiëntieslag

Om te allen tijde te waken over het comfort deed automatisering steeds meer zijn intrede voor het ontzorgen van de franchisenemers. De restaurants en de gebruikte technieken worden steeds complexer, terwijl het voor de franchisenemers net makkelijker moet worden. Daarom werd geëvolueerd naar een centrale regeling en aansturing. Het is een stuk efficiënter werken als alle technieken op een uniforme manier geïmplementeerd worden.

“Door gestuurd te werken daalt het piekvermogen van 160 kW naar maximaal 120 kW. Het is moeilijk vergelijken tussen de oude en de nieuwe situaties: de keukens zijn groter geworden, menu’s uitgebreider, innovaties zoals led en free cooling deden hun intrede … Maar we hebben door deze innovatie een efficiëntiesprong kunnen nemen van 20 à 30%.” Jan Snauwaert, Equipment & Technical Service Manager McDonald’s Belgium.

Door het jarenlange partnership die Luc De Jonge nv reeds met McDonald’s had, kreeg het team van ATS Groep de kans om de automatisering verder te optimaliseren. In 2017 was immers de PLC-technologie aan vervanging toe. Op dat moment werd geopteerd voor de technologie van WAGO.

“Met de keuze voor WAGO konden we McDonald’s extra integratiemogelijkheden bieden. Omdat de software grotendeels herschreven moest worden, was dit immers het uitgelezen moment om mee te denken met de klant: wat heeft McDonald’s vandaag echt nodig en waar wil hij naartoe. Omdat McDonald’s op vlak van duurzaamheid stappen vooruit wil blijven zetten controleert de WAGO-PLC de HVAC-installatie, de verlichting, de keukentoestellen, waterbehandeling, … Door te kiezen voor het Modbus-protocol, konden we alle systemen met elkaar laten praten. Vervolgens hebben we dit gebundeld en inzichtelijk gemaakt met een visualisatie op een touchscreen in elke vestiging, waarop alle technieken intuïtief kunnen gemonitord worden.” John Troch, Application Engineer ATS Automation.

Cloud applicatie

Achter de schermen kwam er voor de technische ploeg van McDonald’s een cloudapplicatie – ATS SmartKit – bij. Drie restaurants kregen reeds hun vuurdoop op dit platform: Ath, Beerse en Beringen. Het SmartKit platform is een eigen ontwikkeling van ATS voor alarmering en monitoring van op afstand. Alle data, zo’n 120 à 150 parameters per vestiging worden gemonitord, foutcodes incluis. Zo weet men meteen wat het probleem is en wat men nodig heeft om het ter plaatse te gaan oplossen. Deze nieuwe aanpak heeft alleen maar voordelen.

“In vergelijking met andere landen, is de integratie van technieken zeer vergaand. Daardoor kunnen we nu toekomstige problemen vroeg detecteren, zelfs zonder fysiek op de site aanwezig te moeten zijn. ATS en Luc De Jonge slaagden bovendien in dit huzarenstukje zonder dat het ons aan het einde van de rit meer kost. Maar we hebben er wel zoveel efficiëntie en mogelijkheden bijgekregen bij nu alles op één platform draait. Ze weten wat voor ons belangrijk is en reiken zelf zaken ter verbetering aan, maar altijd met respect voor het budget”, Jan Snauwaert, Equipment & Technical Service Manager McDonald’s Belgium.

Gerelateerde expertises

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?