Automatische draadconfectie

Komax draadconfectie

Begin juni 2021 nam ATS Electrical Panels haar nieuwe draadconfectioneringsmachine Komax Zeta 640 in gebruik. De investering vormt een belangrijke aanwinst voor het moderne machinepark van de werkplaats bordenbouw in Kruisem. Op basis van data uit EPLAN ProPanel bereidt de Komax de nodige draden voor. Dit betekent een aanzienlijke tijdbesparing voor de bordenbouwafdeling. 

3D-engineering 

De engineering van de schakelkast gebeurt in EPLAN Pro Panel via een digital twin. Alle componenten op dit virtuele prototype zijn voorzien van aansluitbeelden. De software combineert daarna informatie uit het elektrisch schema (draadkleur en -sectie) met informatie uit het 3D-model (aansluitbeelden en routeringspaden) om de draadlengtes en afwerkingsprocessen te bepalen. Daarna wordt de informatie om de Komax aan te sturen rechtstreeks geëxporteerd uit EPLAN Pro Panel.  

Draadconfectie 

Op basis van deze projectgebaseerde data bewerkt de machine automatisch de nodige draden: 

  • op lengte knippen (draadsecties 0,5 – 6 mm²) 
  • bedrukken met bron, doel en draadnummer 
  • afwerken met enkele adereindhuls / deelstrip voor manuele afwerking 
  • sequentieel op tape plakken om componenten logisch te kunnen bekabelen

Tijdwinst

Dankzij de investering realiseert het team een duidelijke tijdwinst. Door de bedrukking van bron en doel op de draad kan men bekabelen zonder het schema te raadplegen. Bovendien worden repetitieve taken geautomatiseerd door de machine. Het technische personeel kan zich zo toeleggen op complexere taken die beter aansluiten bij hun competenties.

Meer weten over onze bordenbouw en de afdeling Electrical Panels? 

Komax draadconfectie

Komax draadconfectie

Komax draadconfectie

Komax draadconfectie

EPLAN Pro Panel virtual twin

Komax draadconfectie

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?