Aan techniek, automatisering, digitalisering en hier en daar zelfs een vleugje artificiële intelligentie geen gebrek, maar wat elk verhaal toont is dat bij ATS technologie op het einde van de rit om mensen draait. Het is die filosofie die Elektro André Gevaert, lid van ATS Groep, en de Sint-Jozefskliniek in Izegem verbindt. Hoewel het hoofd van de technische dienst Wouter Blondeel al meer dan 25 jaar op post zit, moet hij toch het hoofd buigen in kennis over de installaties voor Elektro Andre Gevaert: “Wat een gemak telkens op hen te kunnen rekenen.”
De Sint-Jozefskliniek, gelegen in het hart van Izegem, bestaat 100 jaar in 2024. “Van dan dateert de eerste officiële erkenning van ziekenhuisbedden, tenminste. Ook daarvoor stond deze locatie al in het teken van zorg.” Vandaag zijn dat trouwens 271 ziekenhuisbedden, verspreid over verschillende blokken. Het hoofdgebouw zelf dateert van ’79. De meeste recente toevoeging gebeurde in 2012 toen er onder andere een nieuwe spoed en dagziekenhuis bijkwamen. “Dat wordt de toekomst”, verzekert Blondeel.
E17-netwerk
De Sint-Jozefskliniek maakt sinds 2020 deel uit van het ziekenhuisnetwerk E17 waartoe ook AZ Groeninge (Kortrijk), O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis (Waregem), AZ Sint-Vincentius (Deinze), AZ Maria Middelares (Gent), AZ Sint-Elisabeth (Zottegem) en AZ Glorieux (Ronse) behoren. “Elk ziekenhuis behoudt zijn identiteit maar we zoeken wel naar samenhang waar mogelijk. Op die manier kunnen we de middelen die er zijn efficiënter inzetten.”
Geknipte partner
Blondeel leidt in de Sint-Jozefskliniek een technisch dienst van twaalf medewerkers. “We proberen alles zo goed mogelijk in eigen handen te houden. Dat wil zeggen dat we preventieve controles doen, alle herstellingen voor onze rekening nemen en kleine verbeterwerken uitvoeren. Voor grotere projecten gaan we via openbare aanbestedingen op zoek naar de geknipte partner.” Wie er het lijstje van de afgelopen jaren bijneemt, met onder meer de vernieuwing van de afdeling neurologie, pediatrie en de renovatie van de radiologie of materniteit, ziet opvallend vaak de naam van Elektro André Gevaert terugkeren. “Een samenwerking die teruggaat tot mijn voorganger en Tom Vroman, toen nog werfleider voor Develtere Elektro (in 2017 gefusioneerd met Elektro André Gevaert)”, vertelt hij.
Samenwerking die al lang teruggaat
In ’80 werken ze voor het eerst samen aan een project. Het begin van een relatie gebouwd op respect en vertrouwen. Elektro André Gevaert is in de Sint-Jozefskliniek het manusje van alles op vlak van technieken: algemene elektriciteit, verlichting, stopcontacten, toegangscontrole, branddetectie, maar ook alles wat daarachter zit aan elektrische borden en netwerken. Projectleider en co-CEO van Elektro André Gevaert Michiel Goegebeur: “We hebben een hecht ervaren team en kunnen rekenen op de ruggensteun en de expertise van de hele ATS groep. Glasvezelnetwerk? Dan halen we er APS bij. Complexe kasten? Een kolfje naar de hand van Electrical Panels. Branddetectie nodig? Dan doen we beroep op Autrosystems. En ga zo maar door. Dat totaalplaatje maakt ons sterker.”
Techniek draait om mensen
Wie er ook van bij het prille begin bij is als technieker: Johan De Coninck. “Hij kent intussen al onze installaties door en door, weet elke centimeter kabel liggen. Maar hij weet eveneens hoe wij werken en wat wij verwachten. Die combinatie is van onschatbare waarde om tot efficiëntie te komen. Hij maakt eigenlijk even goed deel uit van ons team. Techniek draait uiteindelijk om mensen. Robots en computers kunnen ons leven wel makkelijker maken, maar ze kunnen zeker niet alles oplossen”, weet Blondeel.
Huiselijke sfeer
Die filosofie is de kern van wat de Sint-Jozefskliniek probeert te doen. “Mensen komen naar ons ziekenhuis, omdat zorg hier nog echt een gezicht heeft. Een extra koekje bij de koffie, een extra babbeltje … dat doet wonderen. Dat is dan ook de kracht van het E17-netwerk. We kunnen daar blijven op inzetten, daar echt ons handelsmerk van maken, omdat we bijvoorbeeld niet meer onze eigen IT-infrastructuur moeten uitbouwen.” De nieuwe materniteit is daar misschien nog het beste voorbeeld van. De kamers voelen meer aan als gezellige woonkamers dan als klassieke ziekenhuiskamers.
Meedenken met de klant
Een concept waarin Elektro André Gevaert bewees hoe het kan meedenken met klanten. Eerst in een proefkamer, daarna uitgerold voor de volledige materniteit. “Met indirecte verlichting in de vorm van ledstrips en pendelarmaturen hebben we die huiselijke sfeer proberen versterken”, legt Goegebeur uit. Daarnaast ging Elektro André Gevaert op zoek naar een manier om bezoekers aan te geven dat de mama even haar privacy nodig heeft. Een eigen ontworpen lamp laat het West-Vlaamse woord ‘belet’ zien. “Duidelijk voor iedereen, passend binnen ons concept en, belangrijk, voor de mama zeer makkelijk te hanteren. Exact wat we nodig hadden. Het zijn dat soort dingen die tonen dat ze het huis kennen”, voegt Blondeel nog toe.
De weg kennen in ziekenhuizen
Belangrijk in dit verhaal is de ervaring die Elektro André Gevaert heeft opgebouwd in ziekenhuizen. En niet alleen in de Sint-Jozefskliniek. Michiel Goegebeur vertelt: “Ziekenhuizen zijn een zeer aparte omgeving. Snelheid en efficiëntie primeren, om de medewerkers en de patiënten zo weinig mogelijk tot last te zijn. Werken in het operatiekwartier gebeuren bijvoorbeeld ’s nachts. En moet alles weer in perfecte staat zijn vooraleer we vertrekken. Dat vergt een goede timing, ervaring en de nodige flexibiliteit.” Maar ook op vlak van techniek zijn er eigenheden. “De aanwezigheid van medische apparatuur, maakt dat je extra aandacht moet hebben voor magnetische velden en bekabeling op de juiste manier naar binnen moet brengen. Omdat we het huis al zo goed kennen, is dat vaak de essentie van onze werfvergaderingen: welke apparatuur komt erin en wat is daar voor nodig?”
“Ziekenhuizen zijn een zeer aparte omgeving. Snelheid en efficiëntie primeren, om de medewerkers en de patiënten zo weinig mogelijk tot last te zijn. Werken in het operatiekwartier gebeuren bijvoorbeeld ’s nachts. En moet alles weer in perfecte staat zijn vooraleer we vertrekken. Dat vergt een goede timing, ervaring en de nodige flexibiliteit.” Michiel Goegebeur
Altijd op rekenen
Afsluiten doet Blondeel met een anekdote die de relatie met Elektro André Gevaert en het team daar illustreert. “Net voor de opening van onze nieuwbouw, waar ook de minister op aanwezig was, gebeurde er een kortsluiting op het primaire circuit. Paniek op alle banken, we hadden de opleiding nog niet gevolgd en wisten bijgevolg niet wat te doen. Maar dan weet ik dat ik naar Elektro Andre Gevaert kan bellen. Een halfuur later stonden ze hier en wisten ze wat gedaan om alles weer aan de praat te krijgen. Geen enkele andere firma had dat probleem op zo een kort tijdsbestek kunnen oplossen. Op zo’n momenten weet je wat je aan elkaar hebt.”