Nieuwe UPS verhoogt bedrijfszekerheid

Het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt blaast dit jaar 100 kaarsjes uit. En ze zouden ook alles uit de (elektrische) kast mogen halen om die verjaardag te vieren. Dankzij de verenigde werken van ATS en dochterbedrijf SDM-Projects is de volledige vermogensverdeling sinds maart grondig vernieuwd. De vervanging van de bestaande UPS was het sein voor het neerzetten van een bedrijfszeker, future proof totaalconcept voor de kritische stroomvoorziening.

De huidige gebouwen van het Sint-Andriesziekenhuis, die plaats bieden aan 323 bedden, dateren uit de jaren 80. “In 2007 werd de elektriciteit al eens onder handen genomen”, herinnert Laurens Aernout zich. Het was het jaar waarin hij er officieel begon te werken, nadat hij er al eerder vakantiejobs gedaan had. “Maar de technische installatie is nooit helemaal meegegroeid met de evolutie die het ziekenhuis onderging. We begonnen vaker op onze limieten te botsen”, geeft Aernout aan. Vooral het UPS-systeem vroeg om steeds meer aan onderhoud en herstellingen. “Om de bedrijfszekerheid van het net te verzekeren, drong een vervanging zich dan ook op.”

Redundantie op elk niveau
Samen met Jan Vos van studiebureau MEIVO werd een lastenboek voorbereid. “Op een bijzonder grondige manier”, vertelt Colin Debruyne, BU manager van ATS Power Quality, daarover. “Maar wel met een openheid die ons toeliet om een concept met toegevoegde waarde aan te bieden.” De rode draad daarin? SDM-Projects, een dochterbedrijf van ATS is gespecialiseerd in kritische stroomvoorziening. Bovendien is SDM-Projects marktleider in energiekritische installaties in ziekenhuizen. Samen de geknipte tandem dus voor het Sint-Andriesziekenhuis.

“Zorgen dat de klant op zijn beide oren kan slapen op elk moment. Dat op ieder niveau redundantie is ingebouwd en de installaties doen wat ze moeten doen wanneer het nodig is. Zelfs als de UPS zou falen, zijn er extra voorzieningen aanwezig, zodat er bedrijfszekerheid is.”

Bavo De Man, SDM-Projects

Betere TCO met UPS op batterijen
Vanuit het Sint-Andriesziekenhuis wilden ze overschakelen van een UPS op basis van vliegwieltechnologie naar een systeem op basis van batterijen. “Voor een betere TCO (Total Cost of Ownership; de som van directe en indirecte kosten). Een beweging die heel wat zorginstellingen nu maken”, stelt De Man vast. Vooral door de beperkte capaciteit en de uitdagingen met onderhoud en herstellingen bij vliegwieltechnologie. “Door te kiezen voor batterijen krijgen de noodsystemen hier nu vijf minuten tijd om op te starten in plaats van enkele tientallen seconden. Dat betekent dat ze twee à drie pogingen kunnen ondernemen om operationeel te worden. Meer dan voldoende, want het gros van de onderbrekingen in het net zijn micro-onderbrekingen. Onderbrekingen van meer dan 5 minuten zijn een zeldzaamheid”, voegt Debruyne eraan toe. ATS nam de volledige vermogensverdeling onder de loep, om een goed zicht te krijgen op de bestaande situatie en de best mogelijke oplossing voor te stellen. “Voor de nieuwe UPS hebben we gekozen voor vier units van 250 kVa van Legrand, parallel geschakeld. Altijd redundantie dus.”

Hoogste graad van bedrijfszekerheid
ATS bouwde de nieuwe UPS samen in een prefab container. Maar de vervanging bestond uit meer dan gewoon de kabel uit de oude UPS halen en in de nieuwe inkoppelen. Veel meer. “Daarom ook onze keuze voor ATS”, vertelt Aernout. “Ze beschikken over de techniciteit en de mankracht om alles samen te brengen.” Het uitgangspunt was om van bij het ontwerp de hoogste graad van bedrijfszekerheid te garanderen voor het Sint-Andriesziekenhuis. Ook alles wat ervoor en erna komt van borden en bekabeling tot zelfs de middenspanningscabine, werd daarom meegenomen in een volledig geautomatiseerd concept, dat naadloos communiceert met het gebouwbeheersysteem van Schneider Electric. De Man: “Bij incidenten kunnen de medewerkers zelf beslissingen maken, maar alles is zodanig geschakeld dat het controlesysteem wel alle functies en beveiligingen die nodig zijn blijft uitvoeren. Dus als er blinde paniek zou ontstaan, zijn de correcte elektrische vergrendelingen altijd verzekerd. Het zijn die details die het verschil maken.”

Open samenwerking en communicatie
Alles moest dus tot in de puntjes kloppen vooraleer de stekker er in maart uiteindelijk uit ging. De technische ploeg van het Sint-Andriesziekenhuis werd daarom ook uitgenodigd voor de oplevering van de installatie in de fabriek. “Dan voel je hoe het totaalconcept werkt”, legt De Man uit. “We kunnen in een virtuele omgeving, alle acties en meldingen simuleren, zodat de volledige sturing gevalideerd is vooraleer we naar de werf gaan.” Dat ook Aernout en zijn collega’s van de technische dienst zich ten volle engageerden in deze samenwerking was duidelijk.

“Een goede samenwerking is cruciaal in een project van deze omvang. Dankzij de technische knowhow en de inzet van de staf, ontstond er een zeer open samenwerking en communicatie.”
Colin Debruyne, ATS

Synchroon samenwerken
Dat was ook nodig. Er was slechts een week tijd om de volledige vervanging te realiseren, zonder de werking van het ziekenhuis in het gedrang te brengen. “We hebben het KB van ’79 daarover tot de letter gevolgd en alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Tijdens de eigenlijk omschakeling konden we bijvoorbeeld geen beroep doen op onze operatiezalen. Ambulances werden daarom omgeleid”, aldus Aernout. Projectleider Arne Van Quaethem fungeerde als orkestmeester om alle diensten van ATS en onderaannemers synchroon te laten samenwerken: koeling, ventilatie, hijswerken, bekabeling, bordenbouw … “De nieuwe vermogen- en stuurborden kwamen op de plek van de bestaande UPS en werden mee geïntegreerd in de installatie. Ook de bestaande 1.000 kVA noodgroep kon worden hergebruikt, mits de nodige aanpassingen om de nieuwe sturingen toe te laten.” Een mobiele UPS op basis van vliegwieltechnologie van Luminus Solutions zorgde voor de overbrugging. Maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. Het Sint-Andriesziekenhuis bevindt zich te midden een residentiële omgeving. Om het lawaai te beperken, bouwde ATS er geluidsdemping rond. Dankzij de deskundigheid van het team middenspanning dat het gros van de bekabelingswerken en samenbouw van de UPS op zich nam, kon de vooropgestelde timing gerespecteerd worden.

Meerwaarde in exploitatie
Aan uitdagingen geen gebrek dus, maar het werd een verhaal van eind goed al goed. Het Sint-Andriesziekenhuis beschikt nu over een volledig gemoderniseerd systeem voor zijn kritische stroomvoorziening. Dankzij de nieuwe borden hebben ze maximaal zicht op de nieuwe installatie. Van Quaethem: “Alles kan opgevolgd worden: vermogens, verbruik, eventuele problemen, overbelasting …  De klant kan de volledige sequentie simuleren en de stroomgroep op vollast testen. De grote toegevoegde waarde zit echter in het netparallel werken van de stroomgroep, wat toelaat om de volledige testsequentie uit te voeren terwijl de installatie in dienst is. Gezien het net hierbij steeds aanwezig blijft, is er geen risico op belasting. Die elementen geven een enorme meerwaarde in exploitatie.” Daarnaast verzorgt SDM-Projects jaarlijks een opleiding over hoe de installatie precies werkt aan het Sint-Andriesziekenhuis. “Zodat het team ter plaatse voor de eerste hulp bij problemen kan zorgen”, verduidelijkt De Man.

Toekomstbestendigheid ingebouwd
Aernout is bijzonder tevreden over hoe alles verlopen is. “Het was een bijzonder moeilijke oefening, maar we beheersen nu wel het volledige systeem, van de stroomverdeling tot de volledige automatisatie erachter. We hebben van de directie van het ziekenhuis de vrijheid gekregen om die toekomstbestendigheid in te bouwen. Door net dat tikkeltje verder te gaan beschikken we nu over een installatie die wel plug-and-play vervangen kan worden wanneer de nieuwe UPS het einde van zijn leven bereikt. Kabel eruit, kabel erin. Simpel”, besluit Aernout.

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?