BP Gent

BP Gent ATS

Innovatie maakt van BP Gent voorbeeldfabriek.

In de Gentse havenzone produceert BP smeermiddelen voor onder meer hydraulische toepassingen, tandwielkasten en bovenal motorolie voor de automotive sector, dit voornamelijk onder het premium label ‘Castrol’. In het bedrijf werd een nieuwe productielijn ontwikkeld, dit onder de interne codenaam Necto. Dit is een nieuw ontwikkeld basisadditief die een betere werking van motoren garandeert specifiek in de automotive sector. Het Gentse basisconcept van de productie-unit zal nu wereldwijd gekopieerd worden in een aantal andere core-vestigingen van het bedrijf. Meer info: BP Gent | Wie we zijn | Home

Klant:BP
Locatie:Gent
Uitvoering:2018

Gent is innovatieve voorloper.

Door een goed uitgestippeld investeringsbeleid, kreeg BP Gent de toekenning van de eerste pilot-plant van de recente innovatie van BP, Dual-Lock genaamd, met als doel dit verder te industrialiseren. Dit strategisch basisproduct voor een volledige nieuwe lijn van smeermiddelen wordt vanuit Gent wereldwijd uitgevoerd naar China, VS, India en Thailand.

ATS partner sinds jaar en dag

ATS Groep had een belangrijk aandeel in de realisatie van de lijn:

“Ik zit al sinds de jaren ’80 in de automatiseringsbranche. Ik ken ATS al uit die tijd, eerst als concurrent maar later als partner toen ik bij Volvo actief was. Toen ik uiteindelijk bij BP startte, was ATS ook hier al de bevoorrechte partij, dus dat was makkelijk werken voor mij. De lange relatie geeft ook het voordeel dat ze meteen weten waarover het gaat als er ergens een probleem mocht rijzen, want er staan hier complexe installaties. De laatste jaren zijn er ook heel wat veiligheidsregels en -normen strenger geworden. Het is als bedrijf bijna onmogelijk om al die nieuwigheden op te volgen. Als je dan kan terugvallen op een partner die je ontzorgt op dat vlak, geeft dat toch een vorm van zekerheid. Bovendien zorgt het voor vertrouwen van de directie in ons bedrijf hier, iets dat ook meespeelt in de toekenning van nieuwe projecten.”

Tom Stichelbout, manager projects & engineering BP Gent.

Van conveyor tot sturing

Christian Delabarre is al meer dan 25 jaar het gezicht van ATS binnen BP. Hij licht het aandeel in de installatie toe:

“De nieuwe lijn werd in een oude vleugel van het bedrijf geplaatst, waar nog maar weinig voorzieningen waren. We plaatsten de hoogspanningscabine en transformatoren, deden de vermogensberekening, plaatsten de verlichting en branddetectie, verzorgden de voedingslijnen en de sturing van de installatie en ook de vacuümmanipulator is van onze hand. De vaten hebben een temperatuur van 60°C, dus manueel behandelen is hier uit den boze. Wij, via dochterbedrijf Logitrans, verdelen zelf manipulatoren onder het merk Tawi, dus die kennis hebben we zelf in huis.”

Collega projectleider Alexander Werrebroeck pikt in:

“Ook de transportbanden zijn overigens inhouse gemaakt, bij onze dochteronderneming Marganne. Zij beschikken over een eigen ontwerpbureau en verzorgen de mechanische productie. De elektrische engineering, bordenbouw, bekabeling en software namen we in Merelbeke voor onze rekening. In dit geval hebben we een transportband ontwikkeld die de inhoud van een vrachtwagen kan bufferen. Er is ook een liftsysteem om de paletten in de hoogte te transporteren en een ophaalbrug zodat heftrucks makkelijk kunnen passeren. Verder waren we reeds vanaf de pilootfase betrokken bij het ontwerp van een First in First out-conveyor in een hotbox voor het opwarmen van het heel viskeuze basisproduct in de vaten op pallet en dit op een temperatuur van juist 60°C.”

Risico-analyse met Pilz

Alexander Werrebroeck wijst op een bijzonderheid in dit project:

“Veiligheid is sowieso een absolute topprioriteit voor ATS en BP. We leverden hier als specialist op vlak van machineveiligheid een installatie op die volledig CE gekeurd is, dus de klant hoefde hier geen enkele actie meer in te ondernemen. Sinds 2018 is ATS op dit vlak een ‘Preferred Partnership’ aangegaan met Pilz, een absolute specialist in safety. Dit partnership werd in dit project voor het eerst omgezet in de praktijk door het gebruik van nieuwe technologie in de PSS 4000 veiligheids-PLC. Wij stelden een geavanceerde afschakelmatrix op, waarin een aantal acties aangegeven worden die moeten plaats vinden bij een bepaalde gebeurtenis. Deze afschakelmatrix kunnen we converteren wat dan resulteert in een code voor de veiligheids-PLC. Gezien deze geavanceerde afschakelmatrix leesbaar is voor zowel onze safetyspecialisten, projectmanagers en programmeurs is een inschattingsfout sneller gedetecteerd en een programmatiefout quasi uitgesloten.”

ATS Groep

ATS Groep Logitrans

ATS Groep Marganne

ATS Groep

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?