Nieuwe laadinfrastructuur Merelbeke

ATS Groep zet volop in op de elektrificatie van zijn wagenpark. Op de vestiging in Merelbeke werden recent 2 dubbele DC-laders en 10 dubbele AC-laders geïnstalleerd. In aanwezigheid van burgemeester van Merelbeke Filip Thienpont, 1ste schepen Egbert Lachaert, schepen van mobiliteit Luc Van Huffel en schepen van duurzaamheid Tim De Keukelaere werd de installatie plechtig geopend. De nieuwe laadpalen, gevoed met groene energie uit eigen zonnepanelen en onze groene stroomleverancier Luminus, komen bovenop de 14 reeds aanwezige gewone laadpalen.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ATS Groep, dochterbedrijf van Luminus. Al sinds enkele jaren gaat ATS voor een elektrificatie van zijn wagenpark. ATS wil zijn knowhow gebruiken om bij te dragen aan milieuvriendelijke vervoersalternatieven. Daarom zet ATS Groep verder in op elektrisch rijden door nieuwe snelladers te plaatsen. Hiermee zullen elektrische wagens sneller opgeladen kunnen worden. De laadinfrastructuur wordt gevoed met groene energie uit de eigen zonnepanelen en groene stroomleverancier Luminus.

Laden aan hoog vermogen
Dit type snelladers, ook wel DC-laders genoemd, hebben een vermogen van 120 kilowatt. Wanneer één wagen verbonden is met een snellader, kan die dus met tot wel 120 kilowatt opgeladen worden, afhankelijk van het type wagen. Er kunnen ook twee wagens met een snellader verbonden worden. In dat geval wordt het vermogen verdeeld onder beide wagens, waardoor ze elk met een vermogen tot 60 kilowatt kunnen worden opgeladen. Naast snelladers staan er ook gewone laders, ook wel AC-laders genoemd. Deze hebben een vermogen van 22 kilowatt, of 11 kilowatt per wagen wanneer twee wagens opladen.

Het grote voordeel van een snellader is dat de batterij van een volledig elektrische wagen (of full EV) hiermee op relatief korte tijd opgeladen kan worden. Terwijl een volledig elektrische wagen met een gewone lader een dag nodig heeft om volledig op te laden, doet een snellader er slechts een half uur tot een uur over om de batterij 80% op te laden. De laatste 20% wordt trager geladen, om zo de levensduur van de batterij te optimaliseren.

ATS SmartKit regelt energiestromen
Bovenop de nieuwe laadinfrastructuur komt een nieuwe en zwaardere transformator met bijhorende energiemeting. ATS zorgt ook met het eigen ontwikkelde energiemanagement systeem SmartKit voor inzichten en controle over de diverse energiestromen op de ganse site. De geïntegreerde load balancing tool zorgt ervoor dat de wagens efficiënt worden opgeladen, dit in functie van het beschikbare vermogen en hernieuwbare energie of gebruikersprofiel. Ook buurtbewoners hebben baat bij de nieuwe investering. Zij kunnen namelijk buiten de werkuren gebruik maken van zowel de snelle als de gewone laadpalen van ATS Groep.

Ready for innovation?

Benieuwd wat ATS Groep voor uw bedrijf kan betekenen?